Datacenter

Κεντρικά Datacenters

Ο κεντρικός υπολογιστικός εξοπλισμός του ΚΗΔ βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους οι οποίοι διαθέτουν:

  • έλεγχο φυσικής πρόσβασης
  • κλιματισμό
  • αδιάλειπτη παροχή ρεύματος μέσω UPS
  • τροφοδοσία ρεύματος από ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη (ΗΖ)

Λαμβάνεται ειδική μέριμνα ώστε να υπάρχει εφεδρεία σε όλα τα κομβικά συστήματα όπως UPS, κλιματισμός, δικτυακές παροχές κτλ.

Υπολογιστικός εξοπλισμός

Οι εξυπηρετητές του ΚΗΔ, μπορούν να χωριστούν στις εξής κατηγορίες:

  1. Εξυπηρετητές υποδομής Cloud οι οποίοι υποστηρίζουν πολλαπλές εικονικές μηχανές και χρησιμοποιούνται για το μεγαλύτερο μέρος των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΚΗΔ
  2. Εξυπηρετητές υποδομής HPC (High Performance Computing) οι οποίοι χρησιμοποιούνται από ερευνητές του ΑΠΘ για παραγωγή επιστημονικής έρευνας και δημοσιεύσεων
  3. Αποθηκευτικοί εξυπηρετητές (Συστήματα Αποθήκευσης Δεδομένων – ΣΑΔ) και εξυπηρετητές backup οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και την προστασία των δεδομένων του ΑΠΘ.
  4. Λοιποί μεμονωμένοι εξυπηρετητές, οι οποίοι εξυπηρετούν αυτόνομες υπηρεσίες όπως license managers, dhcp services κ.α.

Στην πλειοψηφία τους οι εξυπηρετητές διαθέτουν πλεονασματικά στοιχεία (τροφοδοτικά, ανεμιστήρες, κάρτες δικτύου) ώστε να παραμένουν σε λειτουργία σε περίπτωση μεμονομένης αστοχίας υλικού.

Επίσης αρκετοί εξυπηρετητές των κατηγοριών 1, 2 και 3 βρίσκονται οι ίδιοι σε πλεονασματικές διατάξεις (clusters) οπότε και η αστοχία ενός εκάστοτε εξυπηρετητή δεν προκαλεί δυσλειτουργία στις παρεχόμενες υπηρεσίες παρά μόνο προσωρινή/παροδική μείωση της συνολικής δυναμικότητας.

Εξυπηρετητές υποδομής Cloud

Οι περισσότερες κεντρικές ηλεκτρονικές/πληροφοριακές υπηρεσίες του ΑΠΘ (ΚΗΔ, Επιτροπή Ερευνών, Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης ΑΠΘ κ.α.) καθώς και πλήθος μελών της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, χρησιμοποιεί εικονικές μηχανές (Virtual Machines/VMs) που παρέχει το ΚΗΔ μέσω της πλατφόρμας VMware. Η υφιστάμενη υλοποίηση παρέχει πολλές δυνατότητες όπως:

  • βέλτιστη διαχείριση υπολογιστικών πόρων, μνήμης και disk I/O των εικονικών μηχανών,
  • διαμοιρασμό μνήμης ανάμεσα σε εικονικές μηχανές ίδιου λειτουργικού συστήματος,
  • “ζωντανή” μετακίνηση εικονικών μηχανών σε άλλο εξυπηρετητή χωρίς διακοπή λειτουργίας,
  • έγκαιρη ειδοποίηση σε περίπτωση σφαλμάτων της υποδομής,
  • απομακρυσμένη πρόσβαση σε επίπεδο “κονσόλας” σαν να υπήρχε φυσική πρόσβαση στον εξυπηρετητή,
  • συνεργασία με το σύστημα αποθηκευτικού χώρου για στιγμιαία και αξιόπιστα αντίγραφα ασφαλείας,
  • εύχρηστα και παραμετροποιήσιμα στατιστικά χρήσης για κάθε εικονική μηχανή.

Παράλληλα το ΚΗΔ αξιολογεί και χρησιμοποιεί open-source λύσεις και υλοποιήσεις που παρέχουν ανάλογες δυνατότητες, για υπηρεσίες του ΚΗΔ.

Εξυπηρετητές υποδομής HPC

Η υποδομή και οι υπηρεσίες HPC (High Performance Computing) του ΚΗΔ ΑΠΘ τεκμηριώνονται εδώ.

Συστήματα Αποθήκευσης Δεδομένων (ΣΑΔ)

Τα προσωπικά δεδομένα και δεδομένα υπηρεσιών που διαχειρίζεται το ΚΗΔ, φυλάσσονται με ασφάλεια σε ειδικά συστήματα αποθήκευσης δεδομένων. Ξεχωρίζουν οι ακόλουθες κατηγορίες:

  1. Ζεύγος ΣΑΔ σε διάταξη active-active με συγχρονισμένα δεδομένα από όπου παρέχονται δεδομένα παραγωγής στους κεντρικούς εξυπηρετητές και τελικούς χρήστες
  2. Ζεύγος ΣΑΔ σε διάταξη active-passive ΣΑΔ (Disaster Recovery) από όπου παρέχονται δεδομένα παραγωγής στους κεντρικούς εξυπηρετητές και τελικούς χρήστες
  3. ΣΑΔ υψηλών αποδόσεων για επιστημονικές υπολογιστικές ανάγκες (HPC) από όπου παρέχονται δεδομένα σε κεντρικούς εξυπηρετητές και τελικούς χρήστες
  4. ΣΑΔ μεγάλης χωρητικότητας για δεδομένα μεγάλου όγκου γενικού χαρακτήρα (π.χ. ερευνητικά δεδομένα) από όπου παρέχονται δεδομένα σε κεντρικούς εξυπηρετητές και τελικούς χρήστες

Ζεύγος ΣΑΔ σε διάταξη active-active

Το ζεύγος ΣΑΔ σε διάταξη active-active αποτελεί κύριο συστατικό για τις υπηρεσίες που παρέχει το ΚΗΔ. Πρόκειται για ένα Network Attached Storage (NAS) της εταιρίας NetApp με συστοιχίες δίσκων τεχνολογίας SAS, SATA, SSD και προηγμένες δυνατότητες διαχείρισης. Κύρια χαρακτηριστικά του ΣΑΔ είναι η υψηλή διαθεσιμότητα και αξιοπιστία. Τα δεδομένα διατηρούνται σε πραγματικό χρόνο σε δύο απομακρυσμένα γεωγραφικά σημεία ΣΑΔ ώστε σε περίπτωση καταστροφής (disaster recovery) το ένα εκ των δύο να μπορεί να λειτουργήσει σε πλήρες φορτίο και χωρίς απώλεια δεδομένων.

Ζεύγος ΣΑΔ σε διάταξη active-passive

Το ζεύγος ΣΑΔ σε διάταξη active-passive είναι Network Attached Storage (NAS) της εταιρίας DELL/EMC και αποτελείται με συστοιχίες δίσκων τεχνολογίας SATA και SSD. Κύρια χαρακτηριστικά του ΣΑΔ είναι η υψηλή χωρητικότητα και διαθεσιμότητα. Τα δεδομένα μεταφέρονται με προκαθορισμένη συχνότητα ανάμεσα στα δύο απομακρυσμένα γεωγραφικά σημεία. Σε περίπτωση καταστροφής το εναπομείνων ΣΑΔ συνεχίζει να λειτουργεί και έχει τη δυνατότητα να αναλάβει να εξυπηρετεί τα αποθηκευτικά φορτία του μη διαθέσιμου ΣΑΔ.

ΣΑΔ υψηλών αποδόσεων

Τα ΣΑΔ υψηλών αποδόσεων βασίζονται σε κοινό hardware και συντίθενται από συστοιχίες δίσκων τεχνολογίας αποκλειστικά SSD. Σε αυτά τα συστήματα υλοποιείται η τεχνολογία NFS over RDMA και αξιοποιούνται κυρίως για την αποθήκευση δεδομένων από εφαρμογές που εκτελούνται στη συστοίχα HPC με υψηλές απαιτήσεις σε I/O operations (π.χ. parallel MPI I/O).

ΣΑΔ μεγάλης χωρητικότητας

Τα ΣΑΔ μεγάλης χωρητικότητας βασίζονται επίσης σε κοινό hardware και συντίθενται από συστοιχίες δίσκων τεχνολογίας SATA. Κύρια χαρακτηριστικά είναι η υψηλή χωρητικότητα και αξιοπιστία. Χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση μεγάλων όγκων δεδομένων όπου η ταχύτητα (ανάγνωσης/εγγραφής) δεν είναι κρίσιμη.

Συστήματα backup

Τα κεντρικά συστήματα backup του ΚΗΔ αξιοποιούν τεχνολογίες μαγνητικών ταινιών και συστοιχίες δίσκων SATA.

Μετάβαση στο περιεχόμενο