Νέα υπηρεσία εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής υπογραφής

Η Αρχή Πιστοποίησης των Ελληνικών Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων (HARICA), την οποία διαχειρίζεται το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έχει αναπτύξει μια νέα υπηρεσία εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής υπογραφής (remote eSignature) με την οποία σκοπεύει να αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος των πιστοποιητικών εγκεκριμένων υπογραφών (η HARICA εκδίδει τα ψηφιακά πιστοποιητικά Class A και Class B των μελών ΑΠΘ).

Μέσω της νέας υπηρεσίας κι εφόσον ανήκετε στο μόνιμο προσωπικό του ΑΠΘ ή εργάζεστε με σύμβαση, έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε ένα νέο πιστοποιητικό Εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής που επέχει θέση ιδιόχειρης υπογραφής:

  • που θα σας επιτρέπει να υπογράφετε έγγραφα από οποιαδήποτε συσκευή (υπολογιστή/smartphone/tablet)  ή λειτουργικό σύστημα, χωρίς την ανάγκη χρήσης φυσικού μέσου αποθήκευσης του πιστοποιητικού, αλλά μέσω μιας ιστοσελίδας.

Ειδικά για τους νέους συνεργάτες του ΕΛΚΕ που δεν διαθέτουν ακόμα ιδρυματικό λογαριασμό θα πρέπει μόλις εγκριθεί η σύμβαση τους και πριν ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υποστήριξη χρηστών του ΚΗΔ για να εκδώσουν Ιδρυματικό Λογαριασμό.

Η πρόσβαση στην υπηρεσία γίνεται από την ιστοσελίδα https://cm.harica.gr  επιλέγοντας «Σύνδεση με Ιδρυματικό Λογαριασμό/Connect with Academic account».

Οδηγίες για την αίτηση και ενεργοποίηση της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής υπογραφής

Οδηγίες για την υπογραφή με χρήση της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής υπογραφής μέσα από το portal cm.harica.gr

Οδηγίες για την υπογραφή με χρήση της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής υπογραφής με τον Adobe Reader

Για περισσότερες πληροφορίες και βοήθεια μπορείτε να απευθύνεστε στο γραφείο υποστήριξης χρηστών της HARICA:

Συχνές ερωτήσεις

1. Χρειάζεται να ρυθμίσω κάποιο πρόγραμμα στη συσκευή μου για να υπογράφω έγγραφα με τη  νέα υπηρεσία εξ αποστάσεως υπογραφής;
    Δεν χρειάζεται καμία ρύθμιση στη συσκευή σας (π.χ. drivers, Acrobat Reader, κτλ). Η διαδικασία υπογραφής μπορεί να γίνει και με ανέβασμα του εγγράφου μέσα στο portal https://cm.harica.gr. Έτσι, μπορείτε να υπογράφετε ένα έγγραφο όπου κι αν βρίσκεστε αρκεί να διαθέτετε πρόσβαση στο δίκτυο και τους απαραίτητους κωδικούς.

2. Πόσο διαρκεί το νέο πιστοποιητικό της υπογραφής μου;
    Η διάρκεια ισχύος του είναι 1 έτος. Θα μπορείτε να εκδώσετε άμεσα νέο πιστοποιητικό με τη λήξη.

3. Μπορώ να χρησιμοποιώ το νέο πιστοποιητικό εξ αποστάσεως υπογραφής για να υπογράφω βαθμολόγια ηλεκτρονικά;
    Οι διδάσκοντες δεν μπορείτε να υπογράφετε, ηλεκτρονικά βαθμολόγια μέσω της εφαρμογής https://sis.auth.gr ή της νέας εφαρμογής https://faculty.auth.gr με το πιστοποιητικό της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής υπογραφής. Για το λόγο αυτό, ακόμα και να εκδώσετε ηλεκτρονική υπογραφή από την παραπάνω υπηρεσία, θα πρέπει να διατηρήσετε την ακαδημαϊκή ταυτότητα και να την χρησιμοποιείτε για την υπογραφή βαθμολόγιων. Θα ενημερωθείτε με νεότερη ανακοίνωση για περαιτέρω ενέργειες αν απαιτηθούν μετά τις 31/10/2020.

4. Μπορώ να χρησιμοποιώ το νέο πιστοποιητικό εξ αποστάσεως υπογραφής για να υπογράφω μέσα από το docs.auth.gr ή να εισέρχομαι σε υπολογιστή του Προστατευμένου δικτύου Γραμματειών;
   Δεν μπορείτε να αξιοποιήσετε την παραπάνω νέα υπηρεσία εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής υπογραφής  στο docs.auth.gr. Θα πρέπει να προγραμματίσετε ραντεβού στο σημείο εξυπηρέτησης χρηστών του ΚΗΔ για την έκδοση νέου πιστοποιητικού Class A σε ακαδημαϊκή ταυτότητα ή κρυπτογραφική συσκευή, καθώς δε θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τρέχον πιστοποιητικό σας μετά τις 31/10/2020. Για τον προγραμματισμό ραντεβού αναρτάται κάθε εβδομάδα ειδική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΚΗΔ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο