Το ΑΠΘ συνδέεται με το Internet μέσω του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ – GRNET), το δίκτυο που διασυνδέει τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, καθώς και άλλους φορείς του Δημόσιου Τομέα.
Το ΑΠΘ διαθέτει τρεις συνδέσεις με το ΕΔΥΤΕ, όλες τεχνολογίας 10 Gigabit Ethernet (ταχύτητας 10 Gigabits per second – 10 Gbps), με τους τρεις κύριους δρομολογητές του ΕΔΥΤΕ (έναν στη Θεσσαλονίκη και δύο στην Αθήνα). Οι συνδέσεις υλοποιούνται πάνω από το οπτικό δίκτυο του ΕΔΥΤΕ, ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές, και έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό με ανοχή σε βλάβες, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή διαθεσιμότητα της συνδεσιμότητας του Πανεπιστημίου με το Internet.
Ιστορικά στοιχεία
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα που συνδέθηκε με το ΕΔΥΤΕ (τότε επονομαζόμενο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας – ΕΔΕΤ) με τεχνολογία Ασύγχρονου Τρόπου Μεταφοράς (Asynchronous Transfer Mode, ATM). Μετά από μια περίοδο πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν από το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων του ΕΔΕΤ και το Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου του ΑΠΘ, στις 22 Δεκεμβρίου 1998 η κύρια σύνδεση του ΑΠΘ με το Internet μετατράπηκε σε ATM με εύρος ζώνης (bandwidth) 6 Mbps. Με τον τρόπο αυτό αποσυμφορήθηκε η φανερά συμφορημένη γραμμή των 2 Mbps που λειτουργούσε ως εκείνη τη στιγμή ως κύρια σύνδεση του ΑΠΘ.
Μετά από μια σειρά διαδοχικών αναβαθμίσεων (12 Mbps στις 6/3/2000, 16 Mbps στις 27/12/2000, 24 Mbps στις 21/6/2001, 25 Mbps στις 6/6/2002) από τις 10/9/2002 η σύνδεση του ΑΠΘ με το ΕΔΕΤ ήταν καθαρής IP χωρητικότητας περίπου 26,5 Mbps, ενώ η χωρητικότητα του κυκλώματος σε ΑΤΜ επίπεδο ήταν 32 Mbps.
Στις 7/10/2004 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και δόθηκε σε παραγωγή το νέο κύκλωμα, τεχνολογίας Gigabit Ethernet, μέσω του οποίου συνδέθηκε το ΑΠΘ με το ΕΔΕΤ-2, και συγκεκριμένα με τον κόμβο του ΕΔΕΤ στη Θεσσαλονίκη. Με αυτή την αναβάθμιση αποσυμφορήθηκε η σύνδεση του ΑΠΘ με το Διαδίκτυο.
Στις 1/7/2009 πραγματοποιήθηκε η σύνδεση του ΑΠΘ με κεντρικό κόμβο του ΕΔΕΤ στην Αθήνα με κύκλωμα τεχνολογίας 10 Gigabit Ethernet, που υλοποιήθηκε πάνω από το δίκτυο οπτικής πολυπλεξίας (WDM) του ΕΔΕΤ, ενώ διατηρείται και λειτουργεί ως εφεδρική η υφιστάμενη σύνδεση με άλλον κύριο δρομολογητή του ΕΔΕΤ.
Τον Απρίλιο του 2012 εγκαθίσταται η 2η εφεδρική σύνδεση του ΑΠΘ με το ΕΔΕΤ, ταχύτητας 2 Gbps, ακολουθώντας νέα ανεξάρτητη διαδρομή, για λόγους ανοχής σε βλάβες της συνδεσιμότητας με το Internet.
Στις 13/12/2019 η κύρια σύνδεση του ΑΠΘ μεταφέρθηκε στον νέο κύριο δρομολογητή του ΕΔΥΤΕ, που εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και για πρώτη φορά υπάρχει συνδεσιμότητα με άλλα δίκτυα εκτός ΕΔΥΤΕ χωρίς να διέρχεται υποχρεωτικά η κίνηση από την Αθήνα.
Στις 28/3/2024 η δεύτερη εφεδρική σύνδεση του ΑΠΘ αναβαθμίστηκε από 2 Gbps σε 10 Gbps.
Η σύνδεση του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας με άλλα δίκτυα
Η σύνδεση των Ελληνικών Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων με το υπόλοιπο Internet γίνεται μέσω των κόμβων του ΕΔΥΤΕ που βρίσκονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Οι κόμβοι αυτοί έχουν τις εξής συνδέσεις με το υπόλοιπο Internet:
- Σύνδεση ταχύτητας 50 Gbps έκαστη με τους αντίστοιχους κόμβους του πανευρωπαϊκού ερευνητικού δικτύου GEANT που βρίσκονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Oι κόμβοι αυτοί με τη σειρά τους έχουν συνδέσεις, ταχύτητας 100 Gbps έκαστη, με άλλους κόμβους του GEANT στην Ευρώπη. Μέσω των συνδέσεων αυτών δρομολογείται όλη η κίνηση του ΕΔΥΤΕ με τα μη ελληνικά δίκτυα.
- 3 συνδέσεις συνολικής ταχύτητας 40 Gbps με κόμβους του GR-ΙΧ (Greek Internet eXchange) στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, μέσω των οποίων συνδέεται με τα υπόλοιπα ελληνικά δίκτυα και παρόχους υπηρεσιών με παρουσία στην Ελλάδα.
Στον χάρτη απεικόνισης πραγματικού χρόνου φαίνεται η κατάσταση λειτουργίας και συνδεσιμότητας των βασικών κόμβων του δικτύου κορμού του ΕΔΥΤΕ και των γειτονικών μας δρομολογητών του GEANT.