Datacenter

Κεντρικά Datacenters

Ο κεντρικός υπολογιστικός εξοπλισμός του ΚΗΔ βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους οι οποίοι διαθέτουν:

  • έλεγχο φυσικής πρόσβασης
  • κλιματισμό
  • αδιάλειπτη παροχή ρεύματος μέσω UPS
  • τροφοδοσία ρεύματος από ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη (ΗΖ)

Λαμβάνεται ειδική μέριμνα ώστε να υπάρχει εφεδρεία σε όλα τα κομβικά συστήματα όπως UPS, κλιματισμός, δικτυακές παροχές.

Υπολογιστικός εξοπλισμός

Οι εξυπηρετητές του ΚΗΔ, μπορούν να χωριστούν σε τέσσερεις κατηγορίες:

  1. Mεμονωμένοι εξυπηρετητές, οι οποίοι είναι αναρτημένοι σε κατάλληλα διαμορφωμένα ικριώματα και εξυπηρετούν “legacy” υπηρεσίες όπως license managers, domain controllers, terminal services. Επίσης παρέχουν υπηρεσίες που απαιτούν ειδικό hardware όπως PKI. Τέλος, μια ομάδα μεμονωμένων εξυπηρετητών υποστηρίζει υπηρεσίες e-University (φοιτητολόγια, βαθμολογίες)
  2. Εξυπηρετητές τύπου “blade” οι οποίοι χρησιμοποιούνται για το μεγαλύτερο μέρος των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΚΗΔ, υλοποιώντας σύστημα εικονικών υποδομών (virtual infrastructure) μέσω VMware
  3. Συστοιχίες εξυπηρετητών για επιστημονικές υπολογιστικές υπηρεσίες
  4. Συστοιχίες εξυπηρετητών για εικονικές υποδομές (open-source virtualization)

Blade servers

Το ΚΗΔ διαθέτει δύο συστήματα που περιλαμβάνουν εξυπηρετητές τύπου “blade”. Και τα δύο συστήματα διαθέτουν ικανοποιητικούς πόρους μνήμης, επεξεργαστικής ισχύος και δικτύου για να εξυπηρετήσουν μεγάλο φορτίο εικονικών εξυπηρετητών (virtual machines). Διαθέτουν πλεονασματικά στοιχεία (τροφοδοτικά, ανεμιστήρες, κάρτες δικτύου) ώστε να παραμένουν σε λειτουργία σε περίπτωση μεμονομένης αστοχίας υλικού.

Συστήματα Αποθήκευσης Δεδομένων (ΣΑΔ)

Τα προσωπικά δεδομένα και δεδομένα υπηρεσιών που διαχειρίζεται το ΚΗΔ, φυλάσσονται με ασφάλεια σε ειδικά συστήματα αποθήκευσης δεδομένων. Ξεχωρίζουν οι ακόλουθες κατηγορίες:

  1. Κεντρικό ΣΑΔ όπου παρέχονται δεδομένα “παραγωγής” στους κεντρικούς εξυπηρετητές και τελικούς χρήστες
  2. Εφεδρικό ΣΑΔ (Disaster Recovery) με συγχρονισμένα δεδομένα από το κεντρικό ΣΑΔ για περίπτωση καταστροφής του κεντρικού
  3. Συστοιχίες ειδικών εξυπηρετητών αποθήκευσης δεδομένων για επιστημονικές υπολογιστικές υπηρεσίες
  4. Συστοιχίες ειδικών εξυπηρετητών αποθήκευσης δεδομένων για υπολογιστικές υπηρεσίες γενικού χαρακτήρα

Κεντρικό και εφεδρικό ΣΑΔ

Το ΣΑΔ αποτελεί κύριο συστατικό για τις υπηρεσίες που παρέχει το ΚΗΔ. Πρόκειται για ένα Network Attached Storage (NAS) της εταιρίας NetApp με συστοιχίες δίσκων τεχνολογίας SAS, SATA, SSD με προηγμένες δυνατότητες διαχείρισης. Κύρια χαρακτηριστικά του ΣΑΔ είναι η υψηλή διαθεσιμότητα και αξιοπιστία. Παράλληλα, παρέχει δυνατότητες συγχρονισμού και αντιγραφής δεδομένων σε απομακρυσμένο ΣΑΔ για περιπτώσεις καταστροφής (disaster recovery).
Τα προσωπικά δεδομένα της Πανεπιστημιακής κοινότητας και δεδομένα υπηρεσιών του ΚΗΔ, είναι διαρκώς προστατευμένα από πιθανότητες πολλαπλών καταστροφών

Open-source storage

Η open-source αποθηκευτική υποδομή του ΚΗΔ βασίζεται στο GlusterFS, το οποίο είναι ένα κατανεμημένο σύστημα αρχείων που μπορεί να επεκτείνεται οριζόντια. Με τη χρήση λογισμικού, καταφέρνει να προσφέρει υψηλή διαθεσιμότητα, μειώνοντας έτσι τις απαιτήσεις από το υλικό. Προσφέρει ευελιξεία στην επέκτασή του, καθώς μπορούν να προστίθενται νέοι servers και αποθηκευτικός χώρος, χωρίς να σταματήσει να λειτουργεί.
Η κύρια χρήση του, είναι για επιστημονικές και υπολογιστικές υπηρεσίες οι οποίες έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε όγκο δεδομένων ή/και ειδικές απαιτήσες για παράλληλο προγραμματισμό.

Εικονικές Υποδομές (virtualization)

Οι περισσότερες κεντρικές υπηρεσίες μηχανοργάνωσης του ΑΠΘ (ΚΗΔ, Επιτροπή Ερευνών, Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης ΑΠΘ) καθώς και πλήθος μελών της Ακαδημαϊκής κοινότητας, χρησιμοποιεί εικονικές υποδομές στο ΚΗΔ μέσω της πλατφόρμας VMware, που παρέχει πολλές δυνατότητες όπως:

  • βέλτιστη διαχείριση υπολογιστικών πόρων, μνήμης και disk I/O των εικονικών εξυπηρετητών,
  • διαμοιρασμό μνήμης ανάμεσα σε εικονικές μηχανές ίδιου λειτουργικού συστήματος,
  • “ζωντανή” μετακίνηση εικονικών μηχανών σε άλλο εξυπηρετητή χωρίς διακοπή λειτουργίας,
  • έγκαιρη ειδοποίηση σε περίπτωση σφαλμάτων της υποδομής,
  • απομακρυσμένη πρόσβαση σε επίπεδο “κονσόλας” σαν να υπήρχε φυσική πρόσβαση στον εξυπηρετητή,
  • συνεργασία με το σύστημα αποθηκευτικού χώρου για στιγμιαία και αξιόπιστα αντίγραφα ασφαλείας,
  • εύχρηστα και παραμετροποιήσιμα στατιστικά για κάθε εικονική μηχανή.

Ταυτόχρονα αξιολογούνται και χρησιμοποιούνται open-source πλατφόρμες που παρέχουν ανάλογες δυνατότητες, για υπηρεσίες του ΚΗΔ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο