Για τη δημιουργία μιας νέας υποτροφίας, μεταβαίνουμε από το μενού αριστερά στην ενότητα Περισσότερα και επιλέγουμε Υποτροφίες.
Εμφανίζονται όλες οι υποτροφίες που έχουμε δημιουργήσει και είναι σε κατάσταση Ανοιχτή, και στο Όλες μπορούμε να δούμε τις υποτροφίες που είναι και σε κλειστή κατάσταση. Επιλέγουμε Δημιουργία.
Συμπληρώνουμε τα απαιτούμενα πεδία και επιλέγουμε .
Από το μενού Ενέργειες επιλέγουμε Ορισμός προϋποθέσεων υποτροφίας για να προσθέσουμε/επεξεργαστούμε τις προϋποθέσεις της υποτροφίας. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και από τη λίστα των ανοιχτών υποτροφιών επιλέγοντας το .
Επιλέγουμε το κουμπί Προσθέστε μια νέα προϋπόθεση.
Από τη λίστα των διαθέσιμων ενοτήτων επιλέγουμε αυτή που χρειαζόμαστε. Συμπληρώνουμε τα απαιτούμενα πεδία και επιλέγοντας εκ νέου Προσθέστε μια νέα προϋπόθεση μπορούμε να προσθέσουμε όλες τις προϋποθέσεις που χρειαζόμαστε.
Παράδειγμα
Έστω ότι οι φοιτητές που δικαιούνται την υποτροφία πρέπει να έχουν επιτύχει σε αριθμό μαθημάτων όχι μικρότερο από τον προβλεπόμενο αριθμό μαθημάτων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών, για το ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 (π.χ. 12 μαθήματα) και ο μέσος όρος βαθμολογίας τους να μην είναι κατώτερος του 6,51. Επίσης θέλουμε να υπολογιστεί ο μέγιστος μέσος όρος των 12 καλύτερων βαθμών σε περίπτωση που κάποιοι φοιτητές έχουν περάσει παραπάνω από 12 μαθήματα.
Για να εξασφαλίσουμε ότι την υποτροφία τη δικαιούνται μόνο οι φοιτητές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, πέτυχαν σε τουλάχιστον 12 μαθήματα με τις απαλλαγές να υπολογίζονται στα σύνολα των μαθημάτων και τα μαθήματα αυτά να ανήκουν μόνο στο συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος , προσθέτουμε την προϋπόθεση Μέσος όρος βαθμολογίας ανά ακαδημαϊκό έτος με τα στοιχεία, όπως φαίνονται παρακάτω και επιλέγουμε .
Αφού δημιουργήσουμε την υποτροφία και ορίσουμε τις προϋποθέσεις, μπορούμε να ελέγξουμε ποιοι φοιτητές πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές.
Μεταβαίνουμε στην ενότητα Φοιτητέςκαι επιλέγουμε την κατηγορία φοιτητών που θέλουμε να ελέγξουμε, συνήθως τους Ενεργούς. Από τις Ενέργειες επιλέγουμε Επιλογή όλων και στη συνέχεια, πάλι από τις Ενέργειες επιλέγουμε Έλεγχος προϋποθέσεων υποτροφίας.,
Επιλέγουμε την Υποτροφία που θέλουμε να ελέγξουμε και ξεκινάει ο έλεγχος επιλέγοντας .
Για να δούμε τα αποτελέσματα μεταβαίνουμε πάλι στην ενότητα Υποτροφίες και επιλέγουμε το δίπλα από την υποτροφία που μόλις ελέγξαμε.
Μεταβαίνουμε στην ενότητα Αποτελέσματα ελέγχων όπου εμφανίζονται όλοι οι φοιτητές για τους οποίους «έτρεξε» η υποτροφία και στην τελευταία στήλη εμφανίζεται το αποτέλεσμα του ελέγχου, αν πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κριτήρια αναζήτησης για να περιορίσουμε τα αποτελέσματα.
Σε περίπτωση που έχουμε διενεργήσει περισσότερους ελέγχους, μπορούμε να επιλέξουμε την εμφάνιση των αποτελεσμάτων όποιου ελέγχου θέλουμε. Ο τελευταίος έλεγχος εμφανίζεται πάντα πρώτος στη λίστα.
Με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω δημιουργούμε μια λίστα προϋποθέσεων, οι οποίες αρχικά συνδέονται όλες με τον λογικό τελεστή «και». Αν θέλουμε να το αλλάξουμε, επιλέγουμε Ορίστε σύνθετο κανόνα.
Όπως βλέπουμε και στη Λογική έκφραση όλες οι προϋποθέσεις συνδέονται με «και». Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε οι 2 προϋποθέσεις που ισχύουν για το Εξάμηνο του φοιτητή να συνδέονται με «Ή». Επιλέγουμε από το πεδίο Επιλέξτε τελεστή τον τελεστή «Ή» και πατάμε Προσθήκη. Η έκφρασή μας προσωρινά εμφανίζεται εσφαλμένη, αφού υπάρχει ένας επιπλέον τελεστής ο οποίος δεν συνδέεται με κάποια έκφραση.
Μπορούμε τώρα να σύρουμε και να αφήσουμε τις 2 εκφράσεις που θα συνδεθούν με «Ή» πάνω στο αντίστοιχο πεδίο.
Αφού σύρουμε και τη δεύτερη έκφραση πάνω στο «Ή» η Λογική έκφραση εμφανίζεται πάλι σωστά και μπορούμε να ελέγξουμε την ορθότητά της.
Η έκφραση που έχουμε φτιάξει ικανοποιεί τα εξής κριτήρια:
- Ο φοιτητής έχει περάσει το μάθημα 99-001 και
- Ο φοιτητής βρίσκεται στην κατεύθυνση «ΚΟΡΜΟΣ» και
- Ο φοιτητής δεν είναι από πρόγραμμα ανταλλαγής και
- Το εξάμηνό του είναι είτε μικρότερο από 5 είτε μεγαλύτερο από 10
Αν θέλουμε να μην έχει περάσει το μάθημα 99-001 μπορούμε να προσθέσουμε έναν νέο τελεστή, επιλέγοντας πάλι στο πεδίο Επιλογή τελεστή τον τελεστή «ΟΧΙ» και πατώντας προσθήκη. Σέρνουμε την προϋπόθεση για το μάθημα και την αφήνουμε στο «ΟΧΙ».