Κρυπτογράφηση συμπιεσμένου (zip) αρχείου

Σε αυτό το εγχειρίδιο περιγράφονται τα βήματα για την κρυπτογράφηση ενός συμπιεσμένου (zip) φακέλου με σκοπό την ασφαλέστερη αποστολή του, π.χ. μέσω email.
Για τη συμπίεση των αρχείων που θα συμπεριλαμβάνονται στον κρυπτογραφημένο φάκελο χρησιμοποιείται το 7-zip. Αν το πρόγραμμα δεν υπάρχει ήδη στον υπολογιστή μας, μπορούμε να το κατεβάσουμε από την σελίδα: https://www.7-zip.org/.

Συμπίεση αρχείων
  1. Αφού έχουμε το 7-zip εγκατεστημένο στο μηχάνημά μας, συγκεντρώνουμε τα αρχεία που θέλουμε να συμπιέσουμε, τα επιλέγουμε όλα και κάνουμε δεξί κλικ σε ένα από αυτά.

2. Επιλέγουμε διαδοχικά: 7-zip Προσθήκη σε αρχείο συμπίεσης/7-zip Add to archive

Προσθήκη κωδικού

1. Στο νέο παράθυρο που εμφανίζεται, ορίζουμε στο πεδίο ΚρυπτογράφησηΚωδικός πρόσβασης/EncryptionEnter Password τον κωδικό προστασίας του συμπιεσμένου φακέλου και τον επανεισάγουμε για επαλήθευση. Για μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία, συνίσταται η χρήση κωδικών-φράσεων (passphrase) λογισμικών δημιουργίας ισχυρών κωδικών (LastPass, KeePass) ή αντίστοιχων online σελίδων (vpnMentor).

Περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλεια και τη δημιουργία ισχυρών κωδικών υπάρχουν στην αντίστοιχη σελίδα της υπηρεσίας και σε πηγές της Google.

Διαμόρφωση λεπτομερειών

Στο ίδιο παράθυρο, μπορούμε να ορίσουμε το όνομα του zip-αρχείου, την τοποθεσία αποθήκευσης του, τον τύπο του αρχείου κ.α.

Ολοκλήρωση διαδικασίας

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε. Το αρχείο ανοίγει κανονικά αλλά για να γίνει ή αποσυμπίεση αυτού ή ενός από τα συστατικά του χρειάζεται να πληκτρολογηθεί ο κωδικός που ορίστηκε προηγουμένως.

Προσοχή: Αν πρόκειται να αποστείλουμε το κρυπτογραφημένο αρχείο, π.χ. μέσω email, σε καμία περίπτωση δεν  συμπεριλαμβάνουμε τον κωδικό που ορίσαμε στο ίδιο μήνυμα για τη δική μας ασφάλεια. Επιλέγουμε να γνωστοποιήσουμε τον κωδικό στον παραλήπτη μέσω κλήσης, SMS, Viber, fax ή κάποια άλλη μέθοδο.

 
Με εικόνες