Με μεγάλη μας χαρά σάς ανακοινώνουμε την δημοσίευση έρευνας στο περίοπτο επιστημονικό περιοδικό Nature Scientific Reports, η οποία πραγματοποιήθηκε αξιοποιώντας τους πόρους της υπερυπολογιστικής συστοιχίας Αριστοτέλης του ΑΠΘ.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους Mark D. Fletcher, Samuel W. Perry, Ιορδάνη Θωίδη (μέλος ΑΠΘ), Carl A. Verschuur και Tobias Goehring. Το αντικείμενό της είναι συσκευές που φοριούνται στο σώμα ή στα χέρια και μετατρέπουν τον ήχο σε δόνηση, οι οποίες πρόσφατα έχουν δείξει τη δυνατότητα να βελτιώσουν την αντίληψη της ομιλίας σε χρήστες κοχλιακών εμφυτευμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Ιορδάνη Θωίδη, ο οποίος είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα βαθύ νευρωνικό δίκτυο ικανό να εξάγει ομιλία από περιβάλλοντα με θόρυβο και να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο (<6 ms). Το μοντέλο, με 10 εκατομμύρια παραμέτρους, εκπαιδεύτηκε στον κόμβο Ampere της υποδομής HPC του ΑΠΘ, χρησιμοποιώντας τρεις NVIDIA A100 40GB Tensor Core GPUs. Μετατρέποντας τον ήχο σε απτικό σήμα (δόνηση), διαπιστώθηκε ότι το μοντέλο ενίσχυσης της ομιλίας βελτίωσε σημαντικά την αναγνώριση προτάσεων στον θόρυβο, αξιοποιώντας μόνο την αφή. Τα ευρήματα της έρευνας υποστηρίζουν πως οι χαμηλού κόστους συσκευές αφής θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν συμπληρωματικά εργαλεία για τα κοχλιακά εμφυτεύματα ή να προσφέρουν μια εναλλακτική για ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε ακουστικά βαρηκοΐας.
Οι NVIDIA A100 GPUs που χρησιμοποιήθηκαν για την συγκεκριμένη έρευνα αποτελούν μέρος της πλατφόρμας NVIDIA DGX που προστέθηκε στην υποδομή HPC του ΑΠΘ το 2022. Τα DGX συστήματα της NVIDIA είναι σχεδιασμένα ώστε να παρέχουν καλύτερες επιδόσεις για εφαρμογές data analytics και για την εκπαίδευση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης. Η απόφαση για την προσθήκη του συγκεκριμένου εξοπλισμού στην υποδομή λήφθηκε από τους τεχνικούς του ΚΗΔ προσβλέποντας στην επικείμενη μεγάλη ανάπτυξη των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, πριν ακόμη παρουσιαστεί κάποιο use case. Χαιρόμαστε λοιπόν διπλά, γιατί φαίνεται ότι αυτή η – αρχικά διστακτική – απόφαση, έχει αποδώσει ήδη σε σύντομο χρονικό διάστημα τόσο σημαντικά αποτελέσματα.
Συγχαίρουμε από καρδιάς τους ερευνητές για το έργο τους, αισθανόμαστε δε υπερήφανοι για την δική μας συμβολή και ελπίζουμε να υποστηρίξουμε πολλά ακόμα τέτοια ερευνητικά αποτελέσματα, σημαντικά τόσο από επιστημονικής όσο και από κοινωνικής άποψης.
Η δημοσίευση είναι ανοιχτής πρόσβασης (open access) και μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη στον σύνδεσμο: