Συμβολή του ΚΗΔ στην επιτυχία της Aristotle Racing Team στον διεθνή διαγωνισμό FSN

Με μεγάλη μας χαρά σας ενημερώνουμε για την επιτυχία της Aristotle Racing Team (ART) στον τελευταίο διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό Formula Student Netherlands (FSN), ο οποίος διεξάγεται κάθε χρόνο στην Ολλανδία και αφορά στην αεροδυναμική κατασκευή μονοθέσιου οχήματος. Μεταξύ 12 ομάδων από όλον τον κόσμο, η ART κατέκτησε την δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη, καθώς και την δεύτερη θέση σε καθένα από τα εξής επιμέρους αγωνίσματα: Επιτάχυνση, Αντοχή, Μηχανολογικός Σχεδιασμός, Κοστολόγηση, Επιχειρηματικό Σχέδιο.

Η ART είναι μια φοιτητική ομάδα του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών που ασχολείται με το σχεδιασμό και την κατασκευή μονοθέσιων οχημάτων, καθώς και την δοκιμασία τους στην πράξη. Η ομάδα ιδρύθηκε το 2006 και έκτοτε έχουν υπάρξει μέλη της πάνω από 450 φοιτητές, έχει κατασκευάσει πάνω από 8 αγωνιστικά οχήματα, και έχει προσελκύσει πάνω από 100 χρηματοδότες. Η τελευταία επιτυχία της ομάδας 2022-2023 της ART στον διαγωνισμό FSN, αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμά της από την ίδρυσή της.

Η στήριξη του ΚΗΔ, μέσω των υποδομών και του λογισμικού που παρείχε στην ART, συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία αυτή. Συγκεκριμένα, για τον αεροδυναμικό σχεδιασμό του μονοθέσιου με την μέθοδο CFD, χρησιμοποιήθηκαν τα προγράμματα ANSA και META της BETA CAE και το Ansys Fluent με άδειες της ομάδας και του ΑΠΘ στην υπερυπολογιστική συστοιχία Αριστοτέλης. Για τον σχεδιασμό του πλαισίου με την μέθοδο FEM χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα Epilysis. Οι υπολογιστικές εργασίες έτρεξαν στην υπερυπολογιστική συστοιχία του ΑΠΘ (κυρίως στα batch και rome CPU partitions) με συνολικό χρόνο εκτέλεσης 170.639 CPU hours. Η συνολική μνήμη που καταναλώθηκε αντιστοιχεί σε 116 TB.

Ο αεροδυναμικός σχεδιασμός του οχήματος έγινε από τους Σωτήρη Μιχαλόπουλο, Φωτεινή Δίανου, Βασίλη Βάρακα και Χριστίνα Γεώργινα, ενώ ο σχεδιασμός του πλαισίου πραγματοποιήθηκε από τον Παναγιώτη Βαληλή. Εμείς δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε για μια ακόμα φορά την ART και να τους ευχηθούμε πολλές ακόμα επιτυχίες. Και εις ανώτερα!

Μετάβαση στο περιεχόμενο