Χρήση της κάμερας του κινητού από τον υπολογιστή

Στις οδηγίες που ακολουθούν περιγράφεται πώς μπορούμε να συνδέσουμε την webcam του κινητού μας τηλεφώνου ή tablet ως με τον υπολογιστή μας (laptop ή σταθερό) με την εφαρμογή DroidCam Wireless Webcam

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο υπολογιστής και η κινητή συσκευή να συνδέονται στο ίδιο δίκτυο π.χ. στο δίκτυο οικίας, ή μέσω USB (οι οδηγίες που ακολουθούν περιγράφουν την περίπτωση που το κινητό συνδέεται ασύρματα στο δίκτυο οικίας).

1. Λήψη και Εγκατάσταση Εφαρμογής στο Κινητό και τον Υπολογιστή

Αρχικά, θα χρειαστεί να κατεβάσουμε την εφαρμογή στο κινητό μας τηλέφωνο, από το Play Store (Android συσκευές) ή από το App Store (iOS συσκευές).

Στη συνέχεια εγκαθιστούμε το αντίστοιχο πρόγραμμα client στον υπολογιστή. Το λογισμικό είναι διαθέσιμο από αυτόν τον σύνδεσμο και λειτουργεί σε περιβάλλον Windows 7, 8 (32 ή 64-bit) και 10 (μόνο 64-bit). Μπορούμε να ελέγξουμε τον τύπο του συστήματος μας στο πεδίο Τύπος Συστήματος/System Type πατώντας εδώ και στη συνέχεια Άνοιγμα Settings/Open Settings. Αν ο υπολογιστής μας δεν τηρεί αυτές τις προϋποθέσεις ακολουθούμε τις οδηγίες στο Βήμα 2.

Σιγουρευόμαστε ότι το κινητό και ο υπολογιστής είναι συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο π.χ. δίκτυο οικίας. Ο υπολογιστής μπορεί να είναι συνδεδεμένος είτε ασύρματα είτε ενσύρματα στο δίκτυο. Ανοίγουμε την εφαρμογή στο κινητό και στον υπολογιστή, στον οποίο θα την βρούμε ως DroidCam Client.

Στην εφαρμογή του υπολογιστή κάνουμε κλικ στην επιλογή Connect over WiFi (LAN). Πληκτρολογούμε τη διεύθυνση WiFi IP, η οποία εμφανίζεται στο κινητό μας τηλέφωνο, στο πεδίο Device IP της εφαρμογής του υπολογιστή και ελέγχουμε αν η θύρα DroidCam Port είναι ίδια για τις δύο συσκευές. Τέλος, ενεργοποιούμε τις επιλογές Video και Audio και πατάμε Start.

Στο παράθυρο πλέον θα εμφανίζεται η προβολή της πίσω κάμερας του κινητού/tablet στο οποίο είναι εγκατεστημένη η εφαρμογή DroidCam Wireless Webcam. Για να χρησιμοποιήσουμε την μπροστινή κάμερα, στην εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου, πριν κάνουμε τη σύνδεση της κάμερας με τον υπολογιστή, επιλέγουμε διαδοχικά Settings→Camera→Front:

Για να επιλέξουμε ποια κάμερα θα χρησιμοποιεί το πρόγραμμα τηλεδιάσκεψης, αφού συνδεθούμε στο δωμάτιο της βιντεοδιάσκεψης ακολουθούμε τα βήματα για το:

i. Zoom

Ενεργοποιούμε το βίντεο στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης και από το μενού επιλογών του κάνουμε κλικ στο DroidCam Source 2 ή στο DroidCam Source 3. Δεν υπάρχει διαφορά σε όποιο από τα δύο και να διαλέξουμε.

ii. Skype for Business

Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο επιλογών στο κάτω δεξιό μέρος της σελίδας και επιλέγουμε διαδοχικά Meeting Options→Video Device→DroidCam Source2/DroidCam Source 3 και πατάμε ΟΚ.

iii. Google Meets

Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο επιλογών στο κάτω δεξιό μέρος της σελίδας και επιλέγουμε διαδοχικά Ρυθμίσεις→Βίντεο→Κάμερα: DroidCam Source 3 και πατάμε Τέλος.

2. Σύνδεση μέσω Browser

Αν δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση του λογισμικού στον υπολογιστή, χρησιμοποιούμε εναλλακτικά έναν browser της επιλογής μας.
Ανοίγουμε το application και συνδέουμε το κινητό μας στο internet. Σιγουρευόμαστε ότι το κινητό και ο υπολογιστής είναι συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο.
Χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή μας πληκτρολογούμε σε έναν browser το πρώτο ή το δεύτερο στοιχείο του πεδίου Browser IP Cam Access που φαίνεται στο κινητό:

Στο παράθυρο πλέον θα εμφανίζεται η προβολή της πίσω κάμερας του κινητού/tablet στο οποίο είναι εγκατεστημένη η εφαρμογή DroidCam Wireless Webcam.
Για να επιλέξουμε ποια κάμερα θα χρησιμοποιεί το πρόγραμμα τηλεδιάσκεψης, αφού συνδεθούμε στο δωμάτιο της βιντεοδιάσκεψης ακολουθούμε την διαδικασία που περιεγράφηκε προηγουμένως για τις εφαρμογές Zoom, Skype for Business και Google Meets.