Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, 9 Φεβρουαρίου 2021

Τύπος Ενημέρωσης 
Με αφορμή την Ημέρα Aσφαλούς Διαδικτύου που φέτος γιορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου με το σύνθημα "Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο (Together for a better internet)", επισημαίνουμε ακόμα μία φορά την ανάγκη ευαισθητοποίησης των χρηστών του διαδικτύου σε θέματα ασφάλειας, ιδιαίτερα στις τρέχουσες συνθήκες της τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης κατά τις οποίες οι ώρες που χρησιμοποιούμε το internet είναι εξαιρετικά αυξημένες.

Ειδικότερα, θα πρέπει μεταξύ άλλων, να δίνεται μεγάλη προσοχή στα μηνύματα email που διακινούνται με παραπλανητικό περιεχόμενο (phishing emails) και τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση.  Τα μηνύματα αυτά έχουν σκοπό την απόσπαση προσωπικών στοιχείων χρηστών, όπως είναι οι κωδικοί email, οι κωδικοί e-banking, οι αριθμοί πιστωτικών καρτών.

Το 2020 αντιμετωπίσαμε δεκάδες απόπειρες phishing emails και μέσα στο ΑΠΘ, όπου σε πολλές περιπτώσεις ο χρήστης παραπλανήθηκε κι έδωσε προσωπικά στοιχεία του. Το 2021 μπορούμε να περιορίσουμε την έκταση του φαινομένου υιοθετώντας καλές πρακτικές, όσο έξυπνα και αν γίνονται με το πέρασμα του χρόνου αυτά τα παραπλανητικά μηνύματα.  Στον οδηγό https://it.auth.gr/el/phishing-email παρουσιάζουμε με παραδείγματα κάποιους εύκολους ελέγχους που μπορείτε να κάνετε ώστε να διαπιστώνετε την εγκυρότητα ενός μηνύματος email.

Επιπλέον, θυμόμαστε πάντα ότι είναι καλή πρακτική η αλλαγή κωδικού του ιδρυματικού μας λογαριασμού σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. έξι μήνες) μέσω του https://accounts.auth.gr, καθώς επίσης και η χρήση διαφορετικών κωδικών πρόσβασης σε διάφορες υπηρεσίες και sites (π.χ. πανεπιστημιακό email, Facebook, web banking).

Με την υιοθέτηση καλών πρακτικών ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους για τον εαυτό μας και για τους άλλους.