Ενημέρωση για προγραμματισμένες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν ολιγόλεπτες σποραδικές διακοπές στις υπηρεσίες του ΚΗΔ

Τύπος Ενημέρωσης 

Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας,
θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για εργασίες που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και έχουν ως στόχο, με την ολοκλήρωσή τους, να εξασφαλίσουν ένα αναβαθμισμένο σύστημα διαχείρισης των βάσεων δεδομένων (β.δ.) που υποστηρίζουν τις κεντρικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΑΠΘ (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, υπηρεσίες ηλεκτρονικής γραμματείας, ιστοχώροι, λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κλπ).

Το νέο αναβαθμισμένο σύστημα εξασφαλίζει ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα έχουν  υψηλότερη διαθεσιμότητα και θα αποκρινόνται ταχύτερα, καθώς:

  •     Οι βάσεις δεδομένων λειτουργούν ακόμα κι αν κάποιοι εξυπηρετητές εμφανίσουν πρόβλημα και κλείσουν,
  •     Αυξάνεται η ταχύτητα εξυπηρέτησης αιτημάτων β.δ. καθώς μοιράζεται το φορτίο σε περισσότερους εξυπηρετητές,
  •     Υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της "δύναμης" των β.δ. με προσθήκη νέων εξυπηρετητών εν λειτουργία,
  •     Γίνεται άμεση και εύκολη λήψη αντιγράφων ασφαλείας αρκετές φορές την ημέρα χωρίς διακοπή λειτουργίας των β.δ.


Η μετάβαση από το παλιό σύστημα στο νέο, έγινε σταδιακά και διάφανα όλο το προηγούμενο διάστημα, με όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε πλήρη λειτουργία, με εξαίρεση σποραδικές διακοπές που καταγράφηκαν στο διάστημα 28/11-2/12.

Το σύστημα που υλοποιήθηκε βασίζεται σε Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) και υποστηρίζεται εξ ολοκλήρου από τους τεχνικούς του ΚΗΔ. Το πρόβλημα που εμφανίστηκε στο παραπάνω διάστημα απαιτούσε σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία διερεύνησης, με τις υπηρεσίες σε λειτουργία, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν απρόσμενες διακοπές. Καθώς έχουμε εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και θα προσπαθήσουμε αυτή την εβδομάδα  (12-16 Δεκεμβρίου)  να προχωρήσουμε σε νέα παραμετροποίηση του συστήματος, ενδέχεται να επηρεαστούν σποραδικά για κάποια λεπτά οι υπηρεσίες μας.

Αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών μπορείτε να έχετε μέσα από το αντίστοιχο τεχνικό δελτίο.

Ζητούμε εκ των προτέρων την κατανόησή σας