Αντιμετώπιση προβλημάτων στη σύνδεση VPN με Windows

Οι παρακάτω οδηγίες αφορούν σε συχνά προβλήματα σύνδεσης μέσω VPN όταν η ρύθμιση έχει γίνει με χρήση προσωπικού πιστοποιητικού και του λογισμικού openVPN.

Το εικονίδιο του VPN είναι πράσινο αλλά όταν προσπαθώ να κατεβάσω άρθρα από ψηφιακές βιβλιοθήκες στις οποίες έχει πρόσβαση το ΑΠΘ, μου ζητείται κωδικός

 

Για να είστε σίγουροι ότι η σύνδεση μέσω VPN λειτουργεί σωστά θα πρέπει, εφόσον το openVPN δείχνει ότι έχει συνδεθεί, όταν εισέλθετε στην ιστοσελίδα http://whatismyip.com να βλέπετε ότι η διεύθυνση ΙΡ έχει τη μορφή 155.207.xxx.yyy.

Αν δε συμβαίνει, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο του openvpn.gui που βρίσκεται στην Επιφάνεια εργασίας
 2. Επιλέξτε Properties->Combatibility και στο πεδίο Privilege level τσεκάρετε την επιλογή Run this program as an administrator.
 3. Πατήστε ΟΚ.

Δοκιμάστε να ξανασυνδεθείτε.

Επιχειρώ να συνδεθώ στοVPN και το εικονίδιό του μένει κίτρινο αντί πράσινο και δεν καταφέρνει να συνδεθεί

 

Το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται συνήθως όταν έχει λήξει το προσωπικό σας πιστοποιητικό.Ενδεχομένως να παρουσιαστεί και στην περίπτωση που έχετε παραλάβει το νέο πιστοποιητικό σας αλλά το ληγμένο εξακολουθεί να υπάρχει στο Certificate Store των Windows.

 

Ακολουθήστε τη διαδρομη : Ιnternet Explorer--> Εργαλεία-->Επιλογές Internet-->Περιεχόμενο-->Πιστοποιητικά-->Προσωπικά στοιχεία, επιλέξτε το πιστοποιητικό που έχει λήξει και κάντε κλικ στην Κατάργηση.

Όταν προσπαθώ να συνδεθώ μέσω VPN η σύνδεση αποτυγχάνει και εμφανίζεται στο αρχείο καταγραφής (view log) το μήνυμα “All TAP-Win32 adapters on this system are currently in use"

 

Σε Win7 ακολουθούμε τα βήματα:

 1. Κλείνουμε εντελώς το VPN.
 2. Ανοίγουμε τον Πίνακα ελέγχου ⇒ Απεγκατάσταση προγραμμάτων ⇒ Κατάργηση του "Tap-Windows".
 3. Κατεβάζουμε το αρχείο (64-bit) ή το αρχείο (32-bit).
 4. Κάνουμε εγκατάσταση της εφαρμογής με δικαιώματα διαχειριστή και στην σελίδα που επιλέγουμε ποια στοιχεία της εφαρμογής να εγκατασταθούν αφαιρούμε όλα τα στοιχεία εκτός από τον TAP adapter και ολοκληρώνουμε την εγκατάσταση.
 5. Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση ξανασυνδεόμαστε στο VPN.

Σε Win10 ακολουθούμε τα παραπάνω βήματα αλλά πριν το βήμα (5) εγκαθιστούμε το TAP adapter: https://build.openvpn.net/downloads/releases/tap-windows-9.21.2.exe

Προσπαθώ να συνδεθώ με το VPN η σύνδεση αποτυγχάνει, το εικονίδιο του openVPΝ παραμένει γκρι και στο αρχείο καταγραφής του VPN(View Log) μου εμφανίζεται μήνυμα “Cannot load Certificate “SUBJ: Aristotle University…”

 

 1. Ακολουθήστε τη διαδρομή στον Internet Explorer: Tools->Internet options->Content->Certificates
 2. Επιλέξτε Personal, κάνετε διπλό κλικ επάνω στο πιστοποιητικό σας και πηγαίνετε στην καρτέλα Details.
 3. Στα Details του  πιστοποιητικού, κάνετε διπλό κλικ στο thumbprint (κάτω κάτω στη λίστα) μαρκάροντάς το και πατώντας Ctrl+C.
 4. Ακολουθήστε τη διαδρομή: C:/Program Files/openVPN/config/auth-ovpn
 5. Ανοίγετε το αρχείο με κειμενογράφο.
 6. Στο πεδίο Subj σβήνετε ό,τι είναι μέσα στα εισαγωγικά και γράφετε  "THUMB:επικόλληση αυτό που αντιγράψαμε".
 7. Ενδεικτικά, στο τέλος της διαδικασίας, η συγκεκριμένη γραμμή θα πρέπει να έχει μορφή αντιστοιχη με την παρακάτω γραμμή:
   cryptoapicert "THUMB:c5 1e d3 01 3f 5f 68 29 bf 5c d1 ab 87 52 f2 46 fe 9c 59 45".
 8. Αποθηκεύστε και κλείστε το αρχείο. Δοκιμάστε να ξανασυνδεθείτε.

 

Αντιμετωπίζω σφάλμα 438 όταν προσπαθώ να υποβάλλω την αίτηση για ψηφιακό πιστοποιητικό

 

 1. Εάν κατά την αίτηση εμφανίζεται μια κεφαλίδα σε κίτρινο φόντο στο πάνω μέρος του παραθύρου και κάτω από τη γραμμή διεύθυνσης, επιλέξτε την και επιτρέψτε την εκτέλεση του σχετικού πρόσθετου, για να μπορέσετε να συνεχίσετε. Δοκιμάστε να υποβάλετε την αίτηση ξανά.
 2. Αν έχετε λειτουργικό Windows Vista, κλείστε τον Internet Explorer και στη συνέχεια επιλέξτε να τον τρέξετε ως διαχειριστής (δεξί "κλικ" στο εικονίδιο του Explorer και επιλέγετε Εκτέλεση ως διαχειριστής/Run as administrator).
 3. Στην περίπτωση που το πρόβλημα εξακολουθεί, επιλέξτε στον Internet Explorer: Εργαλεία/Tools-->Επιλογές Internet /Internet options-->Ασφάλεια/Security-->Αξιόπιστες τοποθεσίες/Trusted Sites, πατήστε το κουμπί Τοποθεσίες/Sites και προσθέστε τη διεύθυνση https://www.pki.auth.gr στις ασφαλείς τοποθεσίες.
Γιατί πρέπει και πώς μπορώ να δημιουργήσω αντίγραφο ασφαλείας του προσωπικού μου πιστοποιητικού;

 

Καλό θα ήταν να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας του πιστοποιητικού σας και να το αποθηκεύσετε σε ασφαλές μέρος εκτός του υπολογιστή σας, για να μπορέσετε να το επαναφέρετε σε περίπτωση απώλειας δεδομένων (π.χ. από καταστροφή σκληρού δίσκου, προσβολή του από κακόβουλο λογισμικό).

 1. Οδηγίες μεταφοράς του προσωπικού σας πιστοποιητικού από Internet Explorer υπάρχουν εδώ.
 2. Έπειτα μεταφέρετε το προσωπικό σας πιστοποιητικό σε ασφαλές μέσο.
 3. Οδηγίες εισαγωγής του προωπικού σας πιστοποιητικού σε Internet Explorer υπάρχουν εδώ.
Όταν προσπαθώ να συνδεθώ στο VPN με όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης λαμβάνω σφάλμα 800/809

 

Το πρόβλημα σχετίζεται με τον router μέσω του οποίου συνδέεστε στο Internet.
Θα πρέπει να ρυθμιστεί κατάλληλα ώστε να επιτρέπεται η εισερχόμενη και η εξερχόμενη κίνηση στο UDP Port 4500.
Σε περίπτωση που δεν σας δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης ή που το σφάλμα επιμείνει, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην εταιρεία που σας παρέχει την σύνδεση στο Internet.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ρυθμίσετε το VPN με την χρήση ψηφιακού πιστοποιητικού. Σχετικές οδηγίες μπορείτε να βρείτε σε αυτήν την ιστοσελίδα.

 
Με εικόνες