Έκδοση νέου προσωπικού πιστοποιητικού με Safari(MacOSX)

Οι οδηγίες που ακολουθούν αφορούν την έκδοση πιστοποιητικού Class B. Για να αποκτήσουμε προσωπικό ψηφιακό πιστοποιητικό της κατηγορίας Class A (πιστοποιητικό σε ακαδημαϊκή ταυτότητα ή usb token) θα πρέπει να απενθυνθούμε στην εξυπηρέτηση χρηστών του ΚΗΔ.

Αρχικά, συνδεόμαστε την ιστοσελίδα http://www.pki.auth.gr/search.php και κάνουμε αναζήτηση με βάση το ιδρυματικό email μας ώστε να ελέγξουμε αν διαθέτουμε ενεργό προσωπικό πιστοποιητικό.

Δεν μπορούμε να εκδόσουμε νέο πιστοποιητικό αν υπάρχει ενεργό και απομένουν πάνω από 15 ημέρες για τη λήξη του. Αν θέλουμε να εκδόσουμε νέο επειδή το έχουμε χάσει (π.χ. κάναμε format στον υπολογιστή μας) θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ανάκλησή του και στη συνέχεια να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα έκδοσης νέου. Aν βρίσκεται εγκατεστημένο σε άλλον υπολογιστή μας όπου έχουμε πρόσβαση μπορούμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες για τη μεταφορά του σε άλλον υπολογιστή αντί να κάνουμε ανάκλησή του και αίτηση για νέο.

Επισκεπτόμαστε μόνο με το Safari την ιστοσελίδα https://www.pki.auth.gr/secure/issue_user και πληκτρολογούμε το email του Ιδρυματικού μας λογαριασμού στο ΑΠΘ και πατάμε Επόμενο.

Πληκτρολογούμε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του Ιδρυματικού μας λογαριασμού.

Πατάμε το κουμπί Αιτούμαι/Request.

Για να γίνει η έκδοση του πιστοποιητικού πρέπει να δώσουμε έναν κωδικό για την προστασία του (προτείνουμε να εισάγετε τον ίδιο κωδικό με τον ιδρυματικό σας λογαριασμό για αποφυγή σύγχησης). Αφού δώσουμε λοιπόν τον κωδικό περιμένουμε να γίνει η έκδοση χωρίς όμως να κλείσουμε το Safari. Στη συνέχεια επιλέγουμε Αποδοχή και Παραλαβή πιστοποιητικού για να το κατεβάσουμε.

 

Το πιστοποιητικό μας έχει κατέβει στις Λήψεις. Ανοίγουμε τις Λήψεις και κάνουμε διπλό κλικ στο πιστοποιητικό ώστε να εγκατασταθεί στο Keychain (πρόγραμμα διαχείρισης πιστοποιητικών στο MacOS).

Δίνουμε τον κώδικο που ορίσαμε στο προηγούμενο βήμα για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.

 

Ανοίγουμε το Keychain και μεταβαίνουμε στην καρτέλα Κλειδοθήκες/Keychain > Είσοδος/Login και στην υποκατηγορία Πιστοποιητικά. Στην εικόνα που θα πρέπει να βλέπουμε θα πρέπει να υπάρχει το ιδιωτικό κλειδί (Private Κey) του πιστοποιητικού μας.

 

Το email που θα λάβουμε στον ιδρυματικό μας λογαριασμό μετά την παραλαβή του πιστοποιητικό μας ενημερώνει για το ότι εκδόθηκε ψηφιακό πιστοποιητικό δίνοντας μας έναν κωδικό ανάκλησης. Διατηρούμε το μήνυμα για την περίτπωση που θα χρειαστεί ανάκληση/ακύρωση του πιστοποιητικού.
 
Με εικόνες