Ρύθμιση σύνδεσης VPN με χρήση προσωπικού ψηφιακού πιστοποιητικού σε MacOS

Έκδοση προσωπικού ψηφιακού πιστοποιητικού

Αρχικά, θα πρέπει να αποκτήσουμε προσωπικό ψηφιακό πιστοποιητικό ακολουθώντας τις οδηγίες αυτής της ιστοσελίδας και μόνο με χρήση του Safari.

Εξαγωγή πιστοποιητικού απο την κλειδοθήκη
 1. Από την Κλειδοθήκη/Keychain επιλέγουμε το προσωπικό μας πιστοποιητικό μαζί με το ιδιωτικό κλειδί (κάνουμε κλικ στο βελάκι μπροστά από το ονοματεπώνυμό μας) και την Αρχή Πιστοποίησης 2011 και στη συνέχεια κάνουμε δεξί κλικ και Εξαγωγή 3 αρχείων/Export 3 items.

 2. Ονομάζουμε το αρχείο "Certificates" και επιλέγουμε να αποθηκευθεί στην επιφάνεια εργασίας (Desktop). Εδώ ορίζουμε έναν κωδικό ασφαλείας ο οποίος θα μας ζητηθεί αργότερα.

Eγκατάσταση VPN client
 1. Εγκαθιστούμε τον τρέχοντα VPN client Tunnelblick ακολουθώντας αυτόν το σύνδεσμο (stable έκδοση).
  Εάν αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με την εγκατάσταση, επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα (αντιμετώπισης προβλημάτων) για περισσότερη βοήθεια.
  Σε περίπτωση που ήδη είχαμε εγκαταστήσει το Tunnelblick και το χρησιμοποιούσαμε με ένα παλιότερο πιστοποιητικό εφόσον κάνουμε ανανέωση πιστοποιητικού διαγράφουμε το υπάρχον αρχείο παραμετροποίησης Tunnelblick από το εικονίδιο Tunnelblick > VPN Details/Λεπτομέρειες VPN > Configurations/Παράμετροι > διαγραφή με επιλογή και "-".
 2. Κατεβάζουμε και αποσυμπιέζουμε το παρακάτω αρχείο στην επιφάνεια εργασίας. Το τελικό αρχείο θα έχει όνομα "auth-vpn.ovpn"

  auth-vpn.zip

   
 3. Δημιουργούμε ένα νέο φάκελο στην επιφάνεια εργασίας (Desktop)  στον οποίο μεταφέρουμε το αρχείο με τα πιστοποιητικά που έχουμε εξάγει και το φάκελο που μόλις κατεβάσαμε.
 4. Έπειτα, μετονομάζουμε το φάκελο σε "auth-vpn.tblk".

 1. Επιλέγουμε Προσθήκη/Add στην ένδειξη που μας ρωτάει αν θέλουμε την κατάληξη .tblk στο παραμετροποιημένο αρχείο που μόλις δημιουργήσαμε.

 1. Κάνουμε διπλό κλικ επάνω στο φάκελο που δημιουργήσαμε στην επιφάνεια εργασίας και στον κωδικό που μας ζητείται εισάγουμε τον προσωπικό κωδικό του υπολογιστή μας και πατάμε OK.

  Σε περίπτωση που αποτύχει το διπλό κλικ συμβουλευόμαστε την ιστοσελίδα αντιμετώπισης προβλημάτων.

 2. Στο εικονίδιο του vpn στη γραμμή εργαλειών επιλέγουμε Connect auth- vpn.
 3. Στον κωδικό που μας ζητείται πληκτρολογούμε αυτόν που χρησιμοποιήσαμε κατά την εξαγωγή των πιστοποιητικών μας παραπάνω και πατάμε OK.
 4. Το Tunnelblick θα εμφανίσει ένδειξη ότι έχουμε συνδεθεί επιτυχώς.
 
Με εικόνες