Κρυπτογράφηση Αφαιρούμενου Δίσκου (usb stick, εξωτερικός σκληρός δίσκος)

Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε πώς μπορούμε να κρυπτογραφήσουμε το περιεχόμενο ενός αφαιρούμενου δίσκου (usb stick, εξωτερικός σκληρός δίσκος) μέσω της εφαρμογής Bitlocker των Windows. Η εφαρμογή αυτή είναι προεγκατεστημένη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στις εκδόσεις Windows 10 Pro, Enterprise και Education και σε επιλεγμένες εκδόσεις Windows 8, 8.1 και 7. Για να ελέγξουμε ποια έκδοση των Windows χρησιμοποιούμε, επιλέγουμε διαδοχικά Πίνακας Ελέγχου > Σύστημα και Ασφάλεια > Σύστημα.
Εκκίνηση Bitlocker

1. Συνδέουμε στον υπολογιστή μας τον αφαιρούμενο δίσκο που θέλουμε να κρυπτογραφήσουμε. Στην αναζήτηση των Windows πληκτρολογούμε Διαχείριση Bitlocker και κάνουμε κλικ στην επιλογή που εμφανίζεται.

2. Στο νέο παράθυρο επιλέγουμε τον αφαιρούμενο δίσκο, π.χ. USB stick, και στον σύνδεσμο για την Ενεργοποίηση Bitlocker.

Δημιουργία κωδικού

1. Στη συνέχεια τσεκάρουμε την επιλογή Χρήση κωδικού πρόσβασης για το ξεκλείδωμα της μονάδας δίσκου.

2. Ορίζουμε τον κωδικό που επιθυμούμε για την κρυπτογράφηση του αφαιρούμενου δίσκου και κάνουμε κλικ στο κουμπί Επόμενο.

Κλειδί αποκατάστασης

Στο επόμενο παράθυρο ζητείται να αποθηκεύσουμε το κλειδί αποκατάστασης. Πρόκειται για έναν κωδικό 48 ψηφίων με τον οποίο μπορεί να ξεκλειδωθεί ο δίσκος μας, στην περίπτωση που χάσουμε ή ξεχάσουμε τον κωδικό που ορίσαμε.
Επιλέγουμε τη μέθοδο αποθήκευσης που επιθυμούμε και αποθηκεύουμε το κλειδί:Έναρξη κρυπτογράφησης

1. Στο επόμενο παράθυρο, κάνουμε κλικ σε μία από τις δύο επιλογές ανάλογα με το αν ο αφαιρούμενος δίσκος είναι καινούριος ή αν χρησιμοποιείται ήδη.


 

2. Στο επόμενο βήμα επιλέγουμε τη Λειτουργία Συμβατότητας και στη συνέχεια Επόμενο.3. Στο νέο παράθυρο, επιλέγουμε Εκκίνηση Κρυπτογράφησης. Η διαδικασία διαρκεί κάποιο χρόνο. Σε αυτό το διάστημα δεν αφαιρούμε τον δίσκο από το μηχάνημα και φροντίζουμε να μην απενεργοποιηθεί ο υπολογιστής.

Ολοκλήρωση διαδικασίας

Μόλις ολοκληρωθεί η κρυπτογράφηση εμφανίζεται σχετικό μήνυμα.

Αν προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τον δίσκο, η είσοδος επιτρέπεται μόνο εφόσον δώσουμε τον κωδικό που ορίσαμε.


 

Περισσότερες πληροφορίες για την κρυπτογράφηση Bitlocker, μπορείτε να βρείτε στις αντίστοιχες σελίδες της Microsoft, κάνοντας κλικ σε ένα απο τα παρακάτω. Ενδεικτικά προτείνουμε:

 
Με εικόνες