Έκδοση νέου προσωπικού πιστοποιητικού με Mozilla Firefox

Οι οδηγίες που ακολουθούν αφορούν σε έκδοση πιστοποιητικού Class B. Για να αποκτήσετε προσωπικό ψηφιακό πιστοποιητικό της κατηγορίας Class A θα πρέπει να απευθυνθείτε στην εξυπηρέτηση χρηστών του ΚΗΔ.

Αρχικά, συνδεθείτε στην ιστοσελίδα http://www.pki.auth.gr/search.php και κάντε αναζήτηση με βάση το email σας ώστε να ελέγξετε αν διαθέτετε ενεργό προσωπικό πιστοποιητικό.

Δεν μπορείτε να εκδόσετε νέο πιστοποιητικό αν υπάρχει ενεργό και απομένουν πάνω από 15 ημέρες για τη λήξη του. Αν θέλετε να εκδόσετε νέο επειδή το έχετε χάσει (π.χ. κάνατε format στον υπολογιστή σας) θα πρέπει να προχωρήσετε σε ανάκλησή του και στη συνέχεια να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα έκδοσης νέου. Aν βρίσκεται εγκατεστημένο σε άλλον υπολογιστή σας όπου έχετε πρόσβαση μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες για τη μεταφορά του σε άλλον υπολογιστή αντί να κάνετε ανάκλησή του και αίτηση για νέο.

Eπισκεφτόμαστε την ιστοσελίδα https://www.pki.auth.gr/secure/issue_user.php και επιλέγουμε την Έκδοση πιστοποιητικού/Certificate Issuance. Στη οθόνη που μεταφερόμαστε κάνουμε κλικ στην Έκδοση πιστοποιητικού χρήστη/User certificate request.

Στη συνέχεια πληκτρολογούμε το email του ιδρυματικού μας λογαριασμού και πατάμε Επόμενο/Next.

Αυτόματα θα μεταφερθούμε σε νέα σελίδα όπου θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε το username και password του ιδρυματικού μας λογαριασμού και πατάμε Είσοδος.

Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε σε νέα σελίδα όπου επιλέγουμε Αιτούμαι/Request για να γίνει η έκδοση του πιστοποιητικού μας.

Για την προστασία του πιστοποιητικού μας θα μας ζητηθεί να δημιουργήσουμε ένα νέο κωδικό(τουλάχιστον 8 χαρακτήρων) τον οποίο θα πληκτρολογούμε κάθε φορά που θα θέλουμε να κάνουμε χρήση του πιστοποιητικού. Μόλις πληκτρολογήσουμε τον κωδικό, επιβεβαιώνοντας τον ακόμη μία φορά, πατάμε στην Αποδοχή πιστοποιητικού και παραλάβη/Certificate acceptance and retrieval.

Στο νέο πεδίο που θα εμφανιστεί, πληκτρολογούμε εκ νέου τον κωδικό που δημιουργήσαμε προηγουμένως και επιλέγουμε "Αποκρυπτογράφηση ιδιωτικού κλειδιού".

Στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει πατάμε Αποθήκευση αρχείου/Save file και OK, οπότε και αποθηκεύεται το πιστοποιητικό στον υπολογιστή μας με κατάληξη αρχείου .p12.

Μεταβαίνουμε στο φάκελο όπου αποθηκεύτηκε το πιστοποιητικό και κάνουμε πάνω του διπλό κλικ. Θα ανοίξει αυτόματα ένας Wizard εισαγωγής πιστοποιητικού και προχωράμε επιλέγοντας τα κουμπιά Next.

Στο δεύτερο παράθυρο πατάμε Next, ενώ στο επόμενο πληκτρολογούμε τον κωδικό που δημιουργήσαμε για την προστασία του πιστοποιητικού, ελέγχουμε ότι είναι τσεκαρισμένα τα δύο κουτάκια και πατάμε Next. Στο επόμενο παράθυρο του Wizard επιλέγουμε την πρώτη επιλογή (Automatically select the certificate store based on the type of certificate) και πατάμε Next. Τέλος, επιλέγουμε το κουμπί Finish.

Τώρα μας εμφανίζει ένα νέο παράθυρο για τη προστασία του πιστοποιητικού μας. Πατάμε πάνω στο Set Security Level και στο επόμενο παράθυρο πληκτρολογούμε δύο φορές τον κωδικό που είχαμε ορίσει και τέλος το Finish. Στο τελευταίο παράθυρο επιλέγουμε ΟΚ και το πιστοποιητικό μας είναι πλέον εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας.

Στο νέο παράθυρο που εμφανίζεται, επιλέγουμε "Your Certificates"→ "Import", βρίσκουμε το πιστοποιητικό που κατεβάσαμε προηγουμένως, κατά πάσα πιθανότητα στον φάκελο των λήψεων, και κάνουμε διπλό κλικ πάνω σε αυτό. Θα ζητηθεί να πληκτρολογήσουμε τον κωδικό που ορίσαμε κατά την έκδοση του πιστοποιητικού και, αφού το κάνουμε αυτό, πατάμε "ΟΚ":

 

 

 
Με εικόνες