Ρύθμιση σύνδεσης VPN με χρήση προσωπικού ψηφιακού πιστοποιητικού σε MacOS

Εαν χρησιμοποιούμε OS X Mavericks ή νεότερο, η Αρχή Πιστοποίησης HARICA 2011 είναι ήδη εγκατεστημένη στο χώρο αποθήκευσης πιστοποιητικών του συστήματός μας. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει, καλό θα ήταν να την εγκαταστήσουμε, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα μελλοντικά, ακολουθώντας τα βήματα της σελίδας εδώ.
Έκδοση προσωπικού ψηφιακού πιστοποιητικού

Αρχικά, θα πρέπει να αποκτήσουμε προσωπικό ψηφιακό πιστοποιητικό ακολουθώντας τις οδηγίες αυτής της ιστοσελίδας και μόνο με χρήση του Safari.

 

Εξαγωγή πιστοποιητικού απο την κλειδοθήκη
 1. Από την Κλειδοθήκη/ Keychain επιλέγουμε το προσωπικό μας πιστοποιητικό μαζί με το ιδιωτικό κλειδί (κάνουμε κλικ στο βελάκι μπροστά απο το ονοματεπώνυμό μας) και την Αρχή Πιστοποίησης 2011 και στη συνέχεια κάνουμε δεξί κλικ και  Εξαγωγή 3 αρχείων/ Export 3 items.

 2. Ονομάζουμε το αρχείο "Certificates" και επιλέγουμε να αποθηκευθεί στην επιφάνεια εργασίας (Desktop). Εδώ ορίζουμε έναν κωδικό ασφαλείας ο οποίος θα μας ζητηθεί αργότερα.

 

 

Eγκατάσταση VPN client
 1. Εγκαταθιστούμε τον τρέχοντα VPN client Tunnelblick ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
  - Δοκιμαστική έκδοση του Tunnelblick (Υποστηρίζει και 10.9)
 2. Κατεβάζουμε και αποσυμπιέζουμε το παρακάτω αρχείο στην επιφάνεια εργασίας. Το τελικό αρχείο θα έχει όνομα "auth-vpn.ovpn":
  -auth-vpn.zip
 3. Δημιουργούμε ένα νέο φάκελο στην επιφάνεια εργασίας (Desktop)  στον οποίο μεταφέρουμε το αρχείο με τα πιστοποιητικά που έχουμε εξάγει και το φάκελο που μόλις κατεβάσαμε.
 4. Έπειτα μετονομάζουμε το φάκελο σε "auth-vpn.tblk".
 5. Επιλέγουμε Προσθήκη/ Add στην ένδειξη που μας ρωτάει αν θέλουμε την κατάληξη .tblk στο παραμετροποιημένο αρχείο που μόλις δημιουργήσαμε.

 6. Κάνουμε διπλό κλικ επάνω στο φάκελο που δημιουργήσαμε στην επιφάνεια εργασίας και στον κωδικό που μας ζητείται εισάγουμε τον προσωπικό κωδικό του υπολογιστή μας και πατάμε OK.

   
 7. Στο εικονίδιο του vpn στη γραμμή εργαλειών επιλέγουμε Connect auth- vpn.

   
 8. Στον κωδικό που μας ζητείται πληκτρολογούμε αυτόν που χρησιμοποιήσαμε κατά την εξαγωγή των πιστοποιητικών μας παραπάνω και πατάμε OK.

   
 9. Το Tunnelblick θα εμφανίσει ένδειξη ότι έχουμε συνδεθεί επιτυχώς.
 
Με εικόνες